Wednesday 22 January 2014

Murakami: City of Salmon and Sake / 恵みの川・伝統の鮭料理を味わう~新潟

Food is a national pastime in Japan and for good reason. No matter where you go, each village, city, or region will have local cuisine made with local produce, so traveling in Japan is fun. As a translator I often get jobs where I must describe food in subtle detail, so you can call me a desktop traveller. I often wonder if my clients would pay me to sample the fare. So I did not hesitate when I was asked by NHK World to go to Murakami for their program, Journeys in Japan, to taste the local salmon cuisine and sake. The variety of salmon cookery was amazing.

(back) Deep-fried gills, stewed brow, smoked soft roe
(centre) Deep-fried skin, stewed flesh, clear broth with roe skin
(front) Stewed backbone, roe marinated in soy sauce
旅をする時、日本人にとって食事が大事です。地元の味や珍味を堪能したいのです。自分でも日本のあっちこっちに旅する程、大事にしていることがよく分かります。どの地方へ行っても美味しい物が待っています。普段仕事している中、料理の説明等を英訳する仕事もあります。細かい味まで英語で表現をしないとだめですが、食べたことがないのにどう上手く表現するか毎回悩まされます。先方に頼みましたら、行かせていただくかなとよく思います。しかし実際は無理です。だからこそ、今回NHK国際放送のディレクターから新潟県の村上市に行かない?との誘いを聞いた時、思わず「行く」と即答しました。村上市と言えば、鮭。村上市は鮭の一人あたり消費量が日本トップクラスだそうです。「塩引き鮭」や「酒浸し」など実に100種類の鮭料理があることは自慢です。尾以外全部料理に使うのがびっくりしました。老舗料亭から地元民の通う総菜店まで、まさに鮭三昧で堪能できました。

The Murakami episode of Journeys in Japan will be broadcast on NHK World on January 28, 2014, UTC. 
本番組「恵みの川・伝統の鮭料理を味わう~新潟」は2014年1月30日午前3時にNHK BS1にて放送されます。

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